share this






follow us

Facebook Twitter Youtube Flickr
BACK

SERPENTINE PAVILION

Less info

Facts

Location : Hyde Park, London, United Kingdom
Year : 2004

Client : Serpentine Gallery, London, United Kingdom

Program : Temporary pavilion

Budget : Undisclosed

About

In designing the summer pavilion for the Serpentine Gallery, MVRDV posed the question of what could be added to the series of beautiful objects created by other architects in the Serpentine's grounds, which have concentrated on independence rather than on connection. The aim was to devise a pavilion that would serve not only the Gallery but also the park by

extending them both. All of the previous Serpentine pavilions were located on the lawn in front of the Gallery's building, but what would happen if we absorbed the Gallery into the pavilion. Would it be possible to create a marriage between the two, challenging the art inside the Gallery and forcing new interpretations? The concept intends to forge a stronger relationship between the pavilion and the Gallery, so that it becomes, not a separate structure but, an extension of the Gallery. By subsuming the current building inside the pavilion, it is transformed into a mysterious hidden space.

 

The Serpentine Gallery is located in a fenced-off area that constitutes an island in a wider public domain. By literally extending the existing lawns over the Gallery, it is linked it to its surroundings. The proposal adds a recreational hill to the park, which becomes a public highpoint, visible from afar and enabling far-reaching views. Where the park's paths meet the hill, new routes and stairways are created along the flanks of the mount, over alpine meadows to the top and down to the other side. They also provide access through slits into the interior, which includes a café that has an opening enabling users to sit outside on the front lawn.

 

The interior can be seen as a giant three-dimensional 'lobby' in which visitors can also sit. Illumination is provided by an opening in the mountain's surface above the Gallery's existing cupola, which also serves to ventilate the space. The public will be able to experience both the pavilion and the Serpentine's exhibition and education programmes, which will continue to take place. Depending on the requirements of these programmes, the lighting can be altered: by use of additional artificial beams of light, which can be directed up at the reflective, galvanised-steel structure creating an artificial sky; or can be turned downwards, presenting the Gallery beneath like hidden treasure. At night, this illumination pierces through the slits in the exterior, creating a surprising and intriguing image.

Credits

Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with
Marc Joubert, Sandor Naus, Martijn van den Ban, Uli Queisser, Marin Kulas, Chris Lai, Anton Wubben and Amelie Poncety, Guillermo Reynes, Michele Olcese, Sigurd Larsen and Rune Boserup

 

Structural Design: Arup, London, United Kingdom

SERPENTINE PAVILION

More info

MVRDV designed a pavilion that would relate not only to the Serpentine Gallery but also the park itself, by extending both. While previous Serpentine pavilions have been located on the lawn in front of the gallery building, MVRDV's design proposes absorbing the gallery, so as to forge a stronger relationship with the pavilion, and at the same time transform it into a mysterious, hidden space. The pavilion literally extends the existing lawn over the gallery creating an accessible, recreational hill in the park.