share this






follow us

Facebook Twitter Youtube Flickr
BACK

DIDDEN VILLAGE

Less info

Facts

Location : Rotterdam, The Netherlands

Year : 2002-2006

Client : Didden Family

Program : 45m2 rooftop extension to private residence with 120 m2 terrace

Budget : Undisclosed

Awards

Nominated for 2010 City of Rotterdam Architecture Award, NL

Nominated for 2008 Mies van der Rohe Award for Contemporary European 
Architecture, Barcelona, ES

About

In keeping with MVRDV’s ideas about densification over the last 20 years, the first realised building in its hometown of Rotterdam is a rooftop house extension. On top of an existing historic house and atelier, the bedrooms are positioned as separate volumes, small houses in a rooftop village, creating privacy for every member of the family. The houses are distributed in such a way that a series of plazas, streets and alleys increase the feeling of a village on top of a building. Parapet walls with windows surround the new village. Trees, tables, open-air showers and benches are added, optimizing the rooftop lifestyle. By finishing all elements with a blue poly-urethane coating a new "heaven" is formed. It creates a crown on top of the house.

The addition can be seen as a prototype for the further densification of the existing city. It adds a roof life to the city. It explores the costs for the beams, infrastructure, and extra finishes, and it ultimately aims to be lower in cost than the equivalent ground price for building.

Credits

Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with

Anet Schurink, Marc Joubert, Fokke Moerel and Ivo van Cappelleveen

 

Partners:

Structure: Pieters Bouwtechniek, Delft NL: Jan Versteegen

Stairs: Verheul Trappen, Montfoort NL

Blue finish: Kunststof Coatings Nederland B.V. Zevenhuizen NL

Constructor: Formaat Bouw, Sliedrecht NL

DIDDEN VILLAGE

More info

This rooftop house extension was the first project MVRDV realised in its hometown of Rotterdam.  Situated on top of an existing monumental house and atelier, the bedrooms are conceived as separate houses, optimizing the privacy of every member of the family.  The houses are distributed in such a way that a series of plazas, streets and alleys appear as a mini-village on top of the building, a kind of heaven for its inhabitants.