NEWS

MVRDV reveal designs for  Magasin 113 Gothenburg

MVRDV reveal designs for Magasin 113 Gothenburg

“The atmosphere in the existing warehouse is really amazing, so why design something totally new? Just do it again! Therefore we chose to go for copypaste, and ‘simply’ added a wooden copy of the warehouse on top of the existing concrete one”, says Jacob van Rijs, MVRDV co-founder

MVRDV and co-architects BSK Arkitekter reveal its vision for Magasin 113, a former warehouse that will be transformed into a 16,500m2 mixed use located in Frihamnen RiverCity. It is one of the few remaining multi-story warehouses and will become a lively cultural development with both private and public functions.

The proposed 16,500m2 transformation and extension of the existing warehouse located on the riverfront will create a more inclusive and vibrant area of the city. The entire site occupies the edge of an existing public square while Magasin 113 itself located in an existing historical warehouse structure which will offer flexible offices, an art centre, pop-up spaces, a café, tourist information, shops, a restaurant, and studios. Gothenburg-based advertising agency Forsman & Bodenfors and Göteborgs Konsthall have plans to establish their offices in the building.

The current brick façade and interiors of the warehouse will be restored and repaired, with the existing concrete frame will support three new levels of timber-framed floors above. These new levels will create space for additional programs and allow the experience of different atmospheres across levels from ground level upwards

Read more about the project here