Bałtyk

Following the maximum volume and height restrictions of the site, the form of Bałtyk appears totally different depending on what side it is approached from. A linear building with a concrete, entirely glass-fronted façade and clearly exposed aggregate grain, sets it apart from its surroundings and is an example of a balanced combination of "old" and "new" architecture in the context of the neighbouring historic building of Concordia Design and the Haven.

Facts

Location : Poznań, Poland

Year : 2011+

Program :  25,000 m2 mixed-use tower including 12,000m² office space, 750m² panorama restaurant with hotel, 1350m² retail and underground parking

Budget : Undisclosed

About

Poznań is a city with a long history, and Bałtyk draws inspiration from its modern heritage, particularly the iconic Okrąglak (Rotunda) designed by Marek Leykam. Occupying 16 storeys with an irregular arrangement, and towering over the city centre of Poznań, the building changes its shape depending on the viewing angle. This 25,000m² building is divided into 12,000m² office space, 750m² panorama restaurant with a one room hotel, 1350m² retail in the plinth of the building and three levels of underground parking. The flexible office space is limited to a depth of seven metres allowing daylight to generously penetrate the workspaces. Bałtyk is also a multifunctional building with innovative interior solutions, and scenic terraces offering panoramic views all across the city. In addition to business-oriented functions, the building will house catering establishments, a fitness club, and an intimate jazz club on the 16th floor. Its close proximity to the reopened Concordia Taste restaurant and Haven square creates social functions that encourage meeting and integrating different communities. 

This results in a form which appears completely different depending on the angle it is approached from. Towards the south, a slope of cascading patios offers outdoor spaces to the users of the building. The façade is floor-to-ceiling glass with vertical louvres of glass fibre concrete softening the impact of the sun without losing the vistas over the city and zoo.

MVRDV and co-architects NO Natkaniec/Olechnicki Architekci designs responds to the client's request for more fluent connections between lower and upper levels, connect the building to the neighbourhood and at the same time, is bold and significant with its depth in the volume. Diagonal shapes are turned into terraces for users, and this thins out as it ascends allowing for less square meters of offices in return for more public space below.

A building that is very different from all four sides and responds to the historicity of the site located on what used to be the old Baltyk cinema, from which the project takes its name.

Credits

Design team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with  Fokke Moerel, Roy Sieljes, Anton Wubben, Jaap Baselmans, Doris Goldstein, Maciej Grelewicz, Brygida Zawadzka and Irena Nowacka.

Partners :  

Co- architects : Natkaniec Olechnicki  Architekci

Designers: Karol Olechnicki  and Paweł Natkaniec

Cooperation: Anna Piętocha, Karol Zdanuczyk, Maciej Faber and Michał Zbytniewski

Façade: Akon S.C.

Designers: Olgierd Rutnicki and Katarzyna Starzecka

Cooperation: Michał Ejsmont, Joanna Hoffmann, Piotr Kasperski, Kamila Pierunek and Łukasz Woźniak

Mechanical: Termostudio S.C.

Designers: Nikodem Frąckowiak, Rafał Pawłowski, Marek Maciejewski, Bartosz Rurek, Marek Skrocki and Dawid Nowak

Greenery: Grupa Krajobrazowa

Designer: Monika Łucarz

Images: Ossip van Duivenbode

Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text View Gallery
View Worldmap