Bulgari Kuala Lumpur

Bulgari’s flagship store in Kuala Lumpur has opened with a new façade that imagines the luxury brand’s heritage and experiments with traditional materials. The Kuala Lumpur storefront is the first in a series of MVRDV façade designs for the luxury brand. This concrete and resin facade is permeated by gold light to create a marble-veined façade combining Bulgari's signatory cornice from its via Condotti store with a world of exuberant materials.

Facts

Location: Kuala Lumpur, Malaysia

Year: 2018+

Client: Bulgari

Program: 103.4m2, façade design

Budget: Undisclosed

 

About

Bulgari Project Text

Bulgari’s flagship store in Kuala Lumpur has opened with a new façade that imagines the luxury brand’s heritage, and experiments with traditional materials. The storefront is the first in a series of MVRDV façade designs for the luxury brand. This concrete and resin facade is permeated by gold light to create a marble-veined façade.

For over a century, Bulgari has set the pace for Italian style with a forward-looking, creative spirit that draws inspiration from the timeless beauty of Roman art, while giving it a distinctive contemporary touch.

MVRDV’s design draws on inspiration from the luxury brand’s heritage. The cornice of via Condotti is a set element used asymmetrically in different locations over the world, and its iconic marble façade now reinvented and reinterpreted by material experiments. In Kuala Lumpur, a façade which by day is striking but organic, whilst at night, a more dramatic effect is achieved.

This innovative façade developed from a research-process in collaboration with Technical University Delft, and Tensoforma, who worked on façade production. The result of which was a new product for the store. Glass Reinforced Concrete (GRC) was cut according to pattern and filled within with resin then illuminated by amber LED Lights. A stainless steel sheet acts as a base for the resin, with panel joints hidden and integrated into the vein pattern. Either during the day or at night time, the Bulgari façade that achieves the desired translucent effect emanating a warm amber glow.

The new catalogue for future Bulgari storefront façades can be adopted globally, making them instantly recognisable and unique in any context. An approach offering endless possibilities that combine sophisticated detailing with high-quality materials.

Credits

Architects: MVRDV

Concept Phase - Design Team: Jacob van Rijs and Fokke Moerel with Sanne van der Burgh, Aser Giménez Ortega, Elien Deceuninck, Rico van de Gevel and Junxiang Zhang

Design and Material Development Phase - Design Team: Jacob van Rijs and Fokke Moerel with Aser Giménez Ortega, Elien Deceuninck, Simone Costa, Frane Stancic, William de Ronde, Marek Nosek and Rico van de Gevel

Construction Phase -  Design Team: Jacob van Rijs and Fokke Moerel with Aser Giménez Ortega, Simone Costa and Marek Nosek

Copyight: MVRDV 2018 - Winy Maas, Jacob Van Rijs and Nathalie De Vries

Partners 

Material Research: Delft University of Technology – Rob Nijsse, Frederic A. Veer, Telesilla Bristogianni, Faidra Oikonomopoulou, Lida Barou and Kees Baardolf

Structural Research: ABT bv – E.H.J. ten Brincke, P.A. Bulsink, M.LW. van Veghel, E.A.M van den Broek

Engineering and construction: Tensoforma Trading s.r.l.- Stefano Bertino, Laura Finazzi, Ilenia Longa and Fabio Pettenati

Resin: Estro s.n.c – Marco Salvioni

Concrete: CDF s.r.l – Jacopo Antonioli

Glass: Vetraria Bergamasca Tecnovetro s.r.l – Sonia Bonesi

Glass film:  Euroline for 3M – Massimo Schetz

Images: Photography - Daria Scagliola and Edit - Stijn Brakkee 

Diagrams: MVRDV

Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text View Gallery
View Worldmap