FRØSILO

The Frøsilo is a radical waterfront conversion located in the old harbour area of Copenhagen. As well as boasting excellent waterfront views and close proximity to the city, these former silos have a seemingly incomplete character; a bare structure. In these structural limitations lies the solution through intervention allowing the possibility of openings in the concrete rings, restricted and complicated with the desire to retain the quality of emptiness within.

The apartment floors are hung on the outside of the silo creating two ‘supershafts’ which contain all obstructing objects and lobby areas whilst allowing each room to profit from maximum views and flexibility.

FACTS

Location : Islands Brygge, Copenhagen, Denmark

Year: 2001-2005 

Client: NCC, Copenhagen, Denmark

Program: 10.700 m2, 84 apartments and parking

Budget: EUR 17.8 Million

 

Awards

City of Copenhagen Prize for Best Building, 2005

 

Visit

Frøsilo is a private residential scheme and we therefore ask visitors to respect the privacy of the people living there when they visit. However, large, open spaces around the buildings mean that the exterior can be enjoyed unhindered. 

Address : Islands Brygge, Copenhagen, Denmark

 

About

 

 

All over Europe, old, non-functional harbour areas are being redeveloped into high-end residential areas. Excellent views, waterside location and proximity to the centre ensure that these developments are successes. In these projects, flats that are in highest demand are usually warehouses converted into residences combining a modern lifestyle with a touch of historical character. The conversion of the Frøsilos, Copenhagen fits into this categorisation but represents an even more radical design. Whereas a warehouse is a more or less complete structure, which requires modest adaptation to allow it to function as housing without losing its original charm, silos are different: they are very basic and bare structures, they are incomplete. This bareness and incompleteness comprise the challenge of this project.

The structural limitations of the silo hold the solution to the design. For instance, big openings are difficult to make in the exterior concrete rings. Making door openings is possible but complicated, and can only be done in a limited number of locations. Locating apartments in the silos might imply, in areas where views are available, that the spaces are directed inward. For a warehouse renovation this might be acceptable, due to its monumental status, but in the case of a silo, this type of design misses a key opportunity. In addition, if you were to fill the silo with floor slabs and walls, it would destroy the most exciting aspect of its present state: its emptiness.

The design projects the floors to the outside, solving this potential problem and taking advantage of the silo’s shape. Beautiful views are maximised and maximum flexibility is achieved. Both cores are covered by a glazed roof, creating a futuristic lobby in which people move up and down. In this way, the silo literally forms a new core for the project: all the useable space, every room, profits from its unique location.

 

Credits

Competition phase:

Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries

Marc Feustel, Cord Siegel, Marc Joubert

 

Execution phase:

Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries

Marc Joubert, Sven Thorissen, Anet Schurink, Martijn van den Ban, Benjamin Wiederock, Marc Drewes

 

Partners:

Co-architect: JJW, Jensen Joergensen Wohlfeldt arkitekter, Copenhagen DK

Advisor construction: ABT, Arnhem NL, Ramboll, Virum DK

Advisor MEP: NCC Construction A/S, Teknik, Copenhagen DK

Contractor: NCC Construction Danmark A/S, Boliger, Copenhagen DK

Landscape architect: Bisgaard Landskabsarkitekter, Copenhagen DK

Structure: Peter Lind, CPH, Ramboll, Copenhagen DK

Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text View Gallery
View Worldmap