Ilot Queyries

Ilot Queyries is a new neighbourhood located East of the River Garonne in Bordeaux that will transform the area into a lively urban setting spanning 2.5 ha with over 300 apartments, commercial premises, a rooftop restaurant, collective park and parking.

Facts

Location: Quai de Queyries, Bordeaux

Year: 2014+

Client: Kaufman & Broad, ADIM

Programme: 23 000 m2 of housing (308 apartments), rooftop restaurant, collective garden and parking (282 spaces)

Budget: Undisclosed

About

Located next to the larger ZAC Bastide-Niel masterplan by MVRDV and in the UNESCO Heritage city of Bordeaux, Ilot Queyries borrows and tests its parametric system aimed at updating Bordeaux by combining the virtues of the historic city–intimacy, surprise and liveliness– with the density, ecology, light and comfort of the modern city. The plan is conceived together with local architects Flint.

Designed to fully exploit this exceptional location, the buildings’ facades adapt to their opposite views towards the River Garonne and the historic city. The plan aims to reflect the qualities of Bordeaux World Heritage Site city centre whilst adding new qualities. Emblematic of the masterplan are facades with 45° angles which are used as a tool to generate maximum ventilation, daylight and sun. These angles have also opened the possibilities to create innovative housing. The larger building at the riverfront will have a distinct gold-splashed façade, whilst different shades of ceramic tiles, give a textured effect from top to bottom. The glass-fronted rooftop restaurant offers panoramic views of the historic city and river. At the heart of this collective dwellings is its large public courtyard with a garden of alder, birch and high grasses.

Ilot Queyries articulates the future of Bastide Niel and was initiated by Kaufman & Broad and Adim, the project is part of the wider ZAC Bastide-Niel masterplan which will create an inviting, attractive and greener extension to the city centre of Bordeaux, with a mixed programme of housing, retail, offices, higher education and other public facilities all laid out in a fine and intimate urban fabric.

In 2011, during the competition phase, MVRDV worked together with Marc Joubert (JA) on the overall plan after which plot divisions was made. The main building is designed by MVRDV, whilst other plots are designed and developed by both Flint and JA. The landscape design is in collaboration with Sabine Haristoy and Flint.

Ilot Queyries will be completed in mid-2019 and is part of MVRDV’s ongoing projects in France including collective housing in Rennes, a brownfield generation masterplan in Caen and urban shopping mall transformations in Paris and Lyon.

Credits

Design team: Winy Maas, Jacob van Rijs. Nathalie de Vries with Jeroen Zuidgeest, Nils Christa, Marie Saladin, Thomas Boerendonk, Roxana Aaron, Marco Gazzola, Adam Mierzwa, Florian Hoanen and Antoine Ceunebroucke

Vizulisation: Antonio Luca Coco, Paolo Mossa Idra, Kirill Emelianov, Tomaso Maschietti and Constanza Cuccato

Partners

Co- architects: Flint 

Landscape Design: Sabine Haristoy 

Images: MVRDV

Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text View Gallery
View Worldmap