UPV MUNICH

After winning the competition in 1999, MVRDV was commissioned to develop a master-plan for an office park in a commercial area north east of Munich. The ambition was to mix public and private spaces to create a modern office complex. Every building has its own address and identity, but together they form a cohesive village. A parking level under the entire site provides for the necessary parking space with one central exit to the plaza level.  

FACTS

Location : Munich, Germany

Year : 1999-2003

Client: Merkur GmbH & Co., Munich, Germany

Program: 23.000 m2 business park masterplan with  44000m2 parking

Budget: EUR 21 Million

 

Visit

The outdoor meeting spaces of the business park are open to the public. However, the buildings are working offices and we ask that, when visiting, you respect the privacy of those working inside.

Address: Beta-Straße 10, 85774 Unterföhring, Germany

 

About

 

 

After winning the competition in 1999, the office was commissioned to develop a master plan for an office park in a commercial area north east of Munich. Nineteen different buildings are arranged on a shared plaza in order to create the highest possible density with an urban atmosphere. A parking level under the entire site provides for the necessary parking space with one central exit to the plaza level. The ‘car free’ plaza functions as a meeting point, open to the public. Car access is only permitted for services and the fire brigade. It is covered with natural stone. Private gardens, lawns and terraces on the roofs form another landscape, visible only from inside the offices. Surrounded by trees and hedges, the ensemble receives a green belt, bordering on the neighbourhood. The ‘Village’ fills a central void in the commercial area of Unterföhring Park and thus becomes the new centre.

 

The master plan of Unterföhring Park Village will be realised in two phases. Four of the nine buildings in the first phase are planned by lauber architekten (Munich) and five by MVRDV. The houses vary in volume and façade material as determined by the master plan. This results in a heterogeneous ensemble, contrasting the large-scale projects in the neighbourhood. A new community is growing out of a mix of various tenants and firms. The project aims at a mix of public and private functions such as offices, shops and gastronomy. Every house has its own address and identity. Together they form a catalogue of materials, like the ‘glasshouse’, ‘stonehouse’ and ‘wooden house’. All four facades are the same, so there is no front or back side.The flexible office units are being equipped with the latest standard in information technology. They are adaptable and extendable within a 1.35m grid, allowing for uses such as cell office, open office or mixed office. Each floor can be divided into two separate renting units. Individual buildings can also be linked under or above ground in case larger units are needed. Circulation and service space is minimised to a singular inner core.

 

Credits

Competition phase:

Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries 

Duzan Doepel, Marc Feustel, Marco de Francesco, Yves Malysse and Maiko Nagamine

Design phase:

Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries 

Marc Feustel, Sven Thorissen, Dagmar Niecke and Chris Daehne, Antonio Lloveras, Stefan de Koning, Anna Gerlach

 

Partners:

Associated architect: BGSP + Kraemer Architekten GmbH, Munich DE

Building B,C,H,I  Lauber architekten, Munich DE

Structure: Ingenieurgemeinschaft Dr. Henke Lintl, Siebenson & Partner, Munich DE

Services : ARUP, Berlin DE: Brian Cody

Landscape: Bürger Landschaftsarchitekten, Munich DE

Outdoor furniture: Richard Hutten Ontwerpen, Rotterdam NL with MVRDV Rotterdam NL

Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text View Gallery
View Worldmap