MIRADOR

Mirador is a collection of mini neighbourhoods stacked vertically around a semi-public sky-plaza. The building acts as a counterpoint against the massive uniformity of the surrounding housing blocks. It frames the distant landscape of the Guadarrama Mountains through a large ‘look out’ located 40 meters above the ground. This also provides outdoor space and  community garden for the occupants of building, monumentalising public life and space.

FACTS

Location : Sanchinarro, Madrid, Spain

Year : 2001-2005
Client : EMV del Ayuntamiento de Madrid, Madrid, Spain
Program : 18.300 m2 housing (156 apartments) facilities and sky plaza

Budget : EUR 10 million

 

Awards

Municipality of Madrid : Best Design in Housing 2005

 

Visit

The Mirador is not a public building and therefore is not open for visits. Your respect for the privacy of the residents is appreciated.                           

Address: Calle de la Princesa de Eboli 13, Sanchinarro Quarter, Madrid.  

 

ABOUT

The opening of European borders has caused a real estate boom in Spain. Land values have increased enormously, leading to a boom in the production of housing. This operation is facilitated in Madrid by gigantic new neighborhoods that surround the historic city center. The architecture of these new cities appears to be rather introverted; compact blocks with small windows surround private patios, creating an isolated experience that opposes the traditionally extroverted Spanish culture.

 

In PAU de Sanchinarro, one of the new cities situated on the northeastern edge of Madrid, two plots are destined to develop as a possible “escape” from the uniformity and claustrophobia of this sea of six-story blocks. In the first “the typology of houses surrounding an inaccessible patio is “turned sideaways, creating a communal space with a view of the city and the Guadarrama Mountains. The tower preserves open space needed by the modern city. The large lookout space, 40 meters above the ground, provides occupants and neighbours with a community garden and a space to contemplate the skyline.

 

The proposal opens domestic architecture to the new city environment and to its surrounding territories. The semi-public sky plaza is easily accessible with a direct lift connection from the plaza surrounding the building. This lifted public space is surrounded by different neighbourhoods, a wide variety of compact housing types integrating different social groups and lifestyles. In contrast to the mass produced repetition of the standard family house, these housing units are grouped into small “blocks” which are stacked and glued together, create a towering community superblock.

 

The slits in between the blocks act as access zones and are conceived as  vertical alleys. Their transformation along each itinerary agglomerates the compendium of typologies that are structured like small suburbs. It leads to a vertical sequence of stairs, halls, platforms, and streets. It creates a vertical neighbourhood. It becomes the reference point of the neighbourhood. The allowance for the realisation of this building can be seen as a sincere and honest manifestation of Spanish self criticism, an admirable character trait. Perhaps it is an elementary one, especially for a culture that wants to be open, vivid, and cosmopolitan.

 

Credits

Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with Ignacio Borrego, Stefan Witteman, Guillermo Reynes, Pedro García Martinez, Gabriela Bojalil, Antonio Lloveras, Nieves Mestre, Marjolijn Guldemond, Fabien Mazenc, Dagmar Niecke, Renzo Leeghwater, Florian Jenewein

Partners

Co-–Architect : Blanca Lleó, Madrid, Spain

Structure: NB35 Madrid, Spain                                                                      

Services : JD & Asociados Madrid, Spain                                                     

Technical architect : Apartec Colegiados S.L. Madrid, Spain

Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text View Gallery
View Worldmap