PARKRAND

The Parkrand building condenses small housing units into an impressive volume preserving and even enlarging, the park. The program is split into five towers connected with a patio which forms a lifted semi-public area that overlooks and enlarges the surrounding park. The park building is seen to continue the optimistic tradition that characterizes the history of these post war modernist neighbourhoods.

FACTS

Location : Geuzenveld, Amsterdam, The Netherlands

 

Year : 1999-2006

 

Client : Het Oosten/Kristal bv, Amsterdam NL

 

Programme & size : 35.000 m2, 240 apartments

 

Budget : EUR 28.5 Million 

 

Awards

Nominated for Mies van der Rohe Award for Contemporary European 
Architecture 2008 , Barcelona, ES

 

High Commendation, World Architecture Awards, 2008 Barcelona, ES

 

Visit

Parkrand is a private residential building and access to the inside is restricted. However, a walk around the park will provide stunning views of the scheme. We only ask that you respect the privacy of the buildings residents when visiting. 

 

Address : Doctor H. Colijnstraat, 1067 CP Amsterdam

 

About

 

‘Buurt 9’ (Neighbourhood 9) forms part of the garden cities west of Amsterdam. It consists of 174 standard small housing units, located in three L-shaped buildings and positioned next to a small park. The new design relocates the housing into one compact but impressive volume thereby conserving more space for the park. The proportions of the outline for the block, 135 m long by 34 m high and 34 m deep, could be considered as mansion-like in relation to the even more spacious park. A new ‘country estate’ arises that adds character to the park.

 

The programme includes five towers that are sandwiched between a large, raised communal patio and a series of rooftop penthouses. This creates an open and airy block, and offers different views from all directions. The semi-public patios is raised so that its overlooks the park. The garden offers protection from rain and wind, secured access, and more intimate spaces and playgrounds. It will be used more frequently and by different people than the park. This area becomes a central space for the inhabitants, an outdoor ‘living room’. This idea is accentuated by the use of soft furniture, decorative walls, ceiling and floor finishes, plants, and ‘chandeliers’.

 

The towers are positioned in such a way that they do not block views from the neighbourhood to the park. They also allow all of the apartments a view to the park and an orientation to the sun. This is achieved by perforating the roof plate in three places. The perforations are repeated at the ground floor, forming two courtyards that offer light, view and access to the apartments on the first level.With these techniques, the Parkrand building adds both more ‘garden’ and more ‘city’ to the developing Western Garden Cities of Amsterdam. It continues in the optimistic architectural tradition that characterizes the history of these neighborhoods.

 

Credits

Design Team:

 

Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with Sandor Naus, Marc Joubert, Anet Schurink, Jeroen Zuidgeest, Marin Kulas, Sven Thorissen, Joanna Gasparski, Jaap van Dijk, Gabriella Bojalil, Arjan Harbers and Martijn van der Ban

 

Partners:

 

Facilitary office: W.M.B., Nijmegen NL

 

Structure: Pieters Bouwtechniek, Delft NL: Jan Versteegen

 

Services and building physics: Cauberg Huygen Rotterdam NL

 

Images:  BMD, Kalken BE

 

Graphic design signage: Thonik, Amsterdam NL

 

Face brick stone developed in cooperation with Royal Tichelaar Makkum NL

 

Design/furnishing of the outdoor “interior” space: Richard Hutten, Rotterdam NL

Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text View Gallery
View Worldmap