GUOSEN TOWER

The new headquarters building for Guosen Securities in Shenzhen, is a new symbol for a dynamic and growing corporation. Fundamentally, the tower had to be energy efficient and a high quality working environment.  In an effort to maximise views and direct daylight for every worker, a compact floor plan was chosen, with no workplace more than 11 meters from the façade. Stacking these floors lead to a square tower over 200 meters tall with an elegant, slender form.

Facts

Location : Shenzhen, China

Year : 2010

Client: Guosen Securities Ltd. Co.

Program : 68.000 m2 office and 12.000 m2 retail space

Budget : Undisclosed

 

About

The new headquarters building for the Guosen Securities corporation in Shenzhen, China, had to be a new symbol for a dynamic and growing company. It also had to be energy efficient and a high quality working environment.  In an effort to maximise views and direct daylight for every worker, a compact floor plan of 1849m2 was chosen, so that no workplace is further than 11 meters from the façade. Stacking these floors leads to a 204 meter tall tower with a square floor plan and an elegant, slender volume.

 

The edges of each floor plate have been folded down at an angle of between 35 to 55 degrees, shading the floor below and reducing the energy demand for cooling building. Large glazing panels connect the louvers, offering the office workers excellent views of the surrounding cityscape. The louvers vary in size according to their orientation, on the north side they are small whilst on the south side they are larger. The angle of the louvers allows for the addition of solar cells, and reduces the energy demand of the building by 33 %. The louvers are also used for water collection to feed a grey water circuit to reduce water use. A lengthy water pipe system runs invisibly through the façade collecting the heat from the solar cells to heat up water for the building.

 

The louvers are a practical addition to the façade, but  at the same time they create a distinctive identity for the tower, which begins to resemble a giant Chinese lantern. In the communal parts of the building the louvers are lifted to allow for a larger glass panel. The main entrance, the restaurant and the conference centre are clearly recognizable on the facade as a result of double ceiling heights. Some of these spaces are designed as small amphitheaters for informal meetings, with terraced seating and an uninterupted view over the city.

 

The building fits seamlessly into the urban surrounding; all sides of the ground floor have a commercial plinth or glass facades that connect inside and outside. The low rise volume next to the tower holds a shopping centre and a conference centre. Underneath the building a tunnel offers pedestrian access to a nearby metro station. At the top of the tower, the double high executive lounge is situated. The façade is opened up entirely to create a panoramic view towards Hong Kong Bay.

 

Credits

Design Team : Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Wenchian Shi, Nacho Velasco, Wenhua Deng, John Tsang, Sanne van der Burgh and Mateusz Mastalski

Partners:

Co-architect: Zhubo, Shenzhen, China

Advisors / consultants 

Structure: Arup, Shenzhen China

Model: Zhubo (render company associated with coarchitect)

3D modeling: MVRDV+ Zhubo

Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text View Gallery
View Worldmap