WOZOCO

This building was the first housing complex realized by MVRDV.  The client, a large housing corporation, wanted 100 units for elderly people with a gallery-type circulation.  The units however did not fit the site in an acceptable way, so MVRDV were invited to solve the problem.  At the first meeting, a half joking solution whereby the houses that would not fit inside the gallery block were glued to the outer side of the volume drew attention. The client saw the potential and so MVRDV  make it work.

 

Facts

Location : Amsterdam-Osdorp, The Netherlands 

Year : 1997

Client : Het Oosten Housing Association, Amsterdam, The Netherlands

Program : 7.500 m2, 100 apartments for eldery inhabitants

Budget : ca. EUR 4.5 million

 

Awards

J.A. van Eckprijs awarded by the BNA (Dutch Architects Association), first prize for the Wozoco project as the design that in the last 5 years has best integrated structure in a building, BNA, Amsterdam, 2000

Merkelbach Award from the Amsterdam Fund for the Art for WoZoCos, Amsterdam Osdorp, 1997 

Dudok Award, Municipality of Hilversum, 1997

Finalist for the VI Mies van der Rohe Award for European Architecture for WoZoCo, 1990

 

Visit

WoZoCo is not a public building and therefore not open for visits. Your respect for the privacy of the residents is appreciated.

Address: Reimerswaalstraat 1-A-1 to 1-M-10 & Ookmeerweg, Amsterdam-Osdorp. Busses 19 and 64

 

ABOUT 

To maintain adequate sunlight in the surrounding buildings, only 87 of the 100 units could be realized within the slab. Where could the remaining 13 dwellings be positioned? If they were put elsewhere on the site, the open space would be further reduced. A deeper slab with narrower units did not seem possible. The North-South orientation of the block meant that the generator had to be a 7.20 meter module. By ‘cantilevering’ the remaining 13 units from the north façade, they are literally suspended in the air. The hanging East-West orientated types complete the North-South dwellings in the block with a view over the adjacent meadow. An economic layout for the main slab could lead to savings of 7 to 8% of the cost, enough to compensate for the 50% more expensive ‘hanging units’.

 

The Spartan gallery flat becomes acceptable. Each gallery is given a different perspective. By changing window positions, balcony sizes and varying balcony materials, the different flats acquire their own character. With the party walls constructed 8 cm thicker than structurally necessary (for sound insulation) it became possible to use this extra thickness for the connection of the cantilever trusses without having to increase the weight of the load-bearing walls.When the project was completed, we were told, that we had realized the social housing project with the lowest building-costs in Amsterdam (applause). Almost 10 years later, averagely 2-3 touring-cars and numerous taxi's and rent-a-bikes with architectural tourist now visit the outskirts of the so called western garden cities to see the hanging houses of Amsterdam.

 

Credits

Design Team : Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Stefan Witteman, Alex Brouwer, Joost Glissenaar, Arjan Mulder, Eline Strijkers, Willem Timmer, Jaap van Dijk, Fokkke Moerel and Joost Kok

 

Partners : 

Facilitary Office : Bureau Boukunde, Rottterdam, NL

Structure : Pieters Boutechniek, Haarlem, NL and Arup, London, UK

Services : Ketel R.I., Delft, NL and Arup, London, UK

Building Physics : DGMR, Arnhem, NL

Contractor: Voormolen Bouw BV, Rotterdam, NL

Acoustics : Centrum Bouwonderzoek TNO-TU, Eindhoven, NL

Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text View Gallery
View Worldmap