FRØSILIO 双子座住宅

双子座住宅是对坐落在哥本哈根港口区域的筒仓的彻底改造项目。筒仓在结构上的局限性,影响了解决方案的设计。在保持其内部特征的前提下,想要在混凝土环上凿开大孔是十分复杂的,如此一来,公寓的地板被悬挂在筒仓的外部。同时将创造出两个巨大的天井,可以使每个房间获得最大化的视野并且让这个规划设计更加灵活。

项目简介

地点:丹麦哥本哈根Islands Brygge

年份:2001-2005

业主:丹麦哥本哈根NCC

项目:10700平方米,84间公寓和停车场

预算:1780万欧元

 

奖项

City of Copenhagen Prize for Best Building, 2005

 

参观

Frøsilo is a private residential scheme and we therefore ask visitors to respect the privacy of the people living there when they visit. However, large, open spaces around the buildings mean that the exterior can be enjoyed unhindered. 

Address : Islands Brygge, Copenhagen, Denmark

 

关于

All around Europe, old, non-functional harbour areas are being redeveloped to create high-quality living areas. The excellent views, the location on the water, and the proximity to the centre make most of these developments instant successes. In these projects, the flats in highest demand are usually warehouses converted to residences that combine a modern lifestyle with a touch of historical character. The conversion of the Frøsilos in Copenhagen fits into this category, but represents an even more radical design. Whereas a warehouse is a more or less complete structure, which requires modest adaptation to allow it to function as housing without losing its original charm, silos are different: they are a bare structure, they are incomplete. This bareness and incompleteness comprise the challenge of this project.

The structural limitations of the silo hold the solution to the design. For instance, big openings are difficult to make in the exterior concrete rings. Making door openings is possible but complicated, and can only be done in a limited number of locations. Locating apartments in the silos might imply, in areas where views are available, that the spaces are directed inward. For a warehouse renovation this might be acceptable, due to its monumental status, but in the case of a silo, this type of design misses a key opportunity. In addition, if you were to fill the silo with floor slabs and walls, it would destroy the most exciting aspect of its present state: its emptiness.

The design projects the floors to the outside, solving this potential problem and taking advantage of the silo’s shape. Beautiful views are maximized and maximum flexibility is achieved. Both cores are covered by a glazed roof, creating a futuristic lobby in which people move up and down. In this way, the silo literally forms a new core for the project: all the useable space, every room, profits from its unique location.

 

参与者

竞赛阶段:

Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries

Marc Feustel, Cord Siegel, Marc Joubert

 

执行阶段:

Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries

Marc Joubert, Sven Thorissen, Anet Schurink, Martijn van den Ban, Benjamin Wiederock, Marc Drewes

 

合作伙伴:

合作建筑师:JJW, Jensen Joergensen Wohlfeldt arkitekter, 丹麦哥本哈根

工程顾问:ABT, Arnhem NL, Ramboll, Virum DK

机电顾问:NCC Construction A/S, Teknik, Copenhagen DK

承包商:NCC Construction Danmark A/S, Boliger, Copenhagen DK

景观设计师: Bisgaard Landskabsarkitekter, Copenhagen DK

结构:Peter Lind, CPH, Ramboll, Copenhagen DK

Alternate Text Alternate Text Alternate Text Alternate Text View Gallery
View Worldmap